4 foodtrends voor 2019
De culinaire wereld is altijd in beweging. De ene trend volgt de andere trend in hoog tempo op. Waar een aantal jaar geleden havermout en superfoods de dienst uitmaakten, merkten we afgelopen jaar dat de foodtrucks en poké bowls helemaal hot waren. Wat ons het komende jaar te wachten staat? Onze chef-kok Djuri van Raalte licht in deze blog vier foodtrends uit.
Vegetarisch en plantaardig eten
Vegetarisch en plantaardig eten wint in 2019 nog meer terrein. Waar er in het verleden vaak maar één vegetarische optie op de kaart stond, zijn er tegenwoordig al aanzienlijk meer opties. Ook de keuze in volledig plantaardig eten neemt toe. De algehele tendens dat lekker eten vlees moet bevatten, wordt komend jaar nog meer losgelaten. Er wordt meer gezocht naar plantaardige alternatieven om het vlees te vervangen. Een bieterbal kan bijvoorbeeld net zo smaakvol zijn als een bitterbal.
Food swap voor gezonder eten
De trend van de food swap, sluit naadloos aan op het plantaardig eten. Wat je je moet voorstellen bij food swap? Heel simpel: het omwisselen van een bepaald ingrediënt voor een ander. Denk hier bijvoorbeeld aan de pizza met een bodem van rode biet, spaghetti van courgette en rijst van bloemkool. Stuk voor stuk voorbeelden van eten waarbij het basisingrediënt is vervangen voor een ‘gezonder’ ingrediënt. Zo wordt het eten vezelrijker of wellicht lager in calorieën door het toevoegen van groenten en fruit als basis.
De beleving staat voorop
We merken dat de beleving rondom het eten alsmaar belangrijker wordt. Zo zie je in restaurants steeds vaker een open keuken en leggen koks soms de laatste hand aan het gerecht bij de gasten aan tafel. Ook in de evenementenbranche gaat de beleving een nog grotere rol spelen in 2019. Gasten willen zien hoe een gerecht is samengesteld en hoe het bereid wordt. Wijzelf willen ook graag de interactie met de gasten aangaan. Niets is leuker dan tijdens evenementen de laatste hand te leggen aan de gerechten terwijl de gasten erbij staan. Zo kun je direct inspelen op eventuele allergieën en/of dieetwensen, maar ook uitleg geven over het gerecht. Zo wordt een gerecht meer dan alleen het eten.
No waste trend tegen voedselverspilling
In 2018 stond de strijd tegen voedselverspilling al hoog in de trendlijstjes, maar ook in 2019 zet deze trend zich door. En maar goed ook. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat wereldwijd ongeveer een derde van de totale voedselproductie weggegooid wordt. In Nederland gooien wij per persoon zo’n 40 kilo voedsel per jaar weg, aldus de Milieu Centrale. Dat zijn hoeveelheden die zeker naar beneden kunnen.
Ons keukenteam hanteert al jaren een no waste policy waarmee wij zo min mogelijk voedsel proberen weg te gooien. Wij staan samen met onze opdrachtgevers voor de uitdaging om de inkoop van voedsel precies af te stemmen op de daadwerkelijke bezoekersaantallen. Het komt namelijk helaas nog te vaak voor dat bezoekers op de dag van het evenement toch niet komen. No shows staan voor evenementenlocaties gelijk aan onnodige voedselverspilling wat tegen gegaan kan worden door een makkelijke aan- en afmeldprocedure. Wij vinden het zonde om eten weg te gooien en maakten daarom onderstaande video.
Meer over het nieuw NBC
Lees meer nieuws
Familiebedrijf NBC viert heropening na anderhalf jaar bouwen
Een evenementenlocatie vanaf de grond opbouwen na een grote brand en dat ook nog eens in anderhalf jaar tijd? Dat lijkt een onmogelijke opgave. Echter, niet voor een familiebedrijf waar gedrevenheid in het DNA zit. Aan het roer van dit bedrijf staat Justin van Hooijdonk. De ondernemende directeur-eigenaar werkte daags na de grote brand in september 2022 al samen met zijn team aan de nieuwe plannen. Een superduurzaam en geheel nieuw NBC Congrescentrum is hiervan het resultaat. Op vrijdag 1 maart ontving het NBC al haar eerste gasten en op 8 maart vond de feestelijke opening plaats.
Duurzame eventcatering? Het kan!
Bij de opening van onze locatie hoort een vernieuwde culinaire invulling én een nieuwe chef-kok! In dit artikel stellen we je graag voor aan Robbert van Dijk. We vroegen hem naar zijn plannen en de duurzaamheidsambities die hij heeft voor eten en drinken op events. Die gaan namelijk verder dan alleen 'minder vlees' aanbieden.
AV & techniek in het nieuwe NBC: dit mag je verwachten
Bij het NBC willen we onze opdrachtgevers en gasten altijd een unieke eventbeleving bieden. Dat doen we enerzijds door onze hospitality en service, maar ook op audiovisueel gebied zetten we graag een stapje extra. De inzet van AV en techniek zorgt voor meer beleving op je event en kan een onuitwisbare indruk achterlaten. Daarom investeren we hier als familiebedrijf graag in. Zo hebben we in 2015 als eerste locatie in Nederland een 3D projectiedecor gelanceerd en creëerden we vervolgens een 24 meter breed 4K decor in de Grand Hall. Wat gaan we straks terugzien in het vernieuwde NBC Congrescentrum?
Veelgestelde vragen
Heb je een vraag over onze locatie of over onze dienstverlening? We hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen verzameld in onze FAQ.
Contact
Wil je meer informatie ontvangen over het vernieuwde NBC? Neem dan contact op met Melanie en het komt jouw kant op!